Terugkerende harmonie

In deze drukke wereld waarin we leven, hebben de stress van het moderne leven en de snelheid waarmee we moeten reageren vaak een impact op ons welzijn en vaak een impact op het delicate evenwicht van de maandelijkse cycli van het vrouwelijk lichaam : of het nu gaat om pijnlijke menstruaties, moeilijkheden om zwanger te worden of worstelen met de menopauze. In onderzoek heeft de Chinese geneeskunde aangetoond dat het de regelmaat van de menstruatiecyclus verbetert en het aantal levendgeborenen aanzienlijk verbetert van sub fertiele patiënten die IVF/ICSI ondergaan , en slopende symptomen van de menopauze vermindert.

VRUCHTBAARHEID EN IVF-ONDERSTEUNING

De weg naar Zwanger worden

Acupunctuur kan helpen je lichaam zo goed mogelijk voor te bereiden op een zwangerschap, zodat de kans dat het vanzelf lukt optimaal is. Ook wordt acupunctuur bij vruchtbaarheidsbehandelingen aanvullend ingezet, om de kans van slagen te vergroten

Met alle gedeelde informatie wordt rekening gehouden bij het opstellen van een behandelplan om de vruchtbaarheid te ondersteunen en aan te moedigen. Wekelijkse behandelingen zijn vaak nodig met aanvullende gespecialiseerde behandelingen om de follikelontwikkeling, eicelverzameling en pre- en posttransfer te ondersteunen.

De belangrijkste doelen zijn :

De menstruatiecyclus te verbeteren en te reguleren,

Een goede bloedcirculatie naar uw onderbuik stimuleren, inclusief eierstokken en endometrium.

De gezondheid en fertiliteit van de vrouw en man verbeteren en om ondersteuning te geven tijdens de vruchtbaarheidsreis.

Zwanger worden en acupunctuur

Door inzet van acupunctuur kun je het zwanger worden op allerlei manieren helpen. Een goede gezondheid en vitaliteit zijn belangrijk om de conceptie te laten lukken, maar ook voor de aanleg van de placenta en de vroege ontwikkeling van de baby. Acupunctuur kan je gezondheid ondersteunen en op een natuurlijke wijze je lichaam voorbereiden op de zwangerschap. Ook bij  vruchtbaarheidsproblemen als, polycysteus ovaria (PCOS), endometriose, het uitblijven van de eisprong, problemen met de eierstokken of eileiders, herhaalde miskramen of verminderde zaadkwaliteit kan acupunctuur een positieve beïnvloeden. Wordt in de reguliere circuit er geen oorzaak gevonden voor een uitblijvende zwangerschap en moet je verder met de diagnose ‘onvruchtbaar door onbegrepen rede’, dan is acupunctuur vaak toch nog zinvol, omdat deze geneeswijze een andere manier van kijken naar gezondheid heeft. Uiteraard zijn er, net als bij vruchtbaarheidsbehandelingen, geen garanties. Het helpt je om zo gezond en ontspannen mogelijk bezig te zijn met zwanger worden.

Vrouw en vruchtbaarheid

Om de vruchtbaarheid van de vrouw begint een acupuncturist meestal met het reguleren van de menstruatiecyclus. Het is niet alleen vervelend als je onregelmatig menstrueert of veel pijn of bloedverlies hebt, maar het betekent vaak ook dat de hormoonaanmaak evenwicht verstoord is. Acupunctuur kan helpen dit te herstellen en de belangrijkste hormonen voor dit proces progesteron en oestrogeen weer in balans te brengen; wat een belangrijke voorwaarde voor de vruchtbaarheid. Het uitgangspunt bij de Traditionele Chinese Geneeskunst is: de voedingsbodem moet rijp zijn dan kunt  u pas zaaien. Het advies is daarom, als u menstruele of vruchtbaarheid ongemakken ervaart , om zes tot acht weken voordat je gaat proberen zwanger te worden of een vruchtbaarheidstraject begint, te starten met acupunctuur. Die tijd is nodig om je lichaam optimaal voor te bereiden.

Man en Vruchtbaarheid

Bij veel fertiliteit problemen wordt de gezondheid en vitaliteit van de man niet of in veel latere stadium onderzocht. Veel onderzoeken laten zien dat acupunctuur en ook Chinese kruiden een positief effect hebben op de spermakwaliteit. De reguliere geneeskunde heeft vaak geen oplossing voorhanden als het probleem bij de man ligt. Dan wordt al snel gekozen voor IVF en ICSI; vrij zware behandelingen en vooral voor de vrouw belastend. Lukt het om met acupunctuur de zaadkwaliteit te verbeteren, dan wordt een IUI-behandeling ook een optie. Dit is minder ingrijpend.  In sommige gevallen ontstaat er zelfs toch een natuurlijke zwangerschap. Mannen met verminderde vruchtbaarheid wordt geadviseerd minimaal drie maanden acupunctuur te proberen, omdat de zaadaanmaak gemiddeld zeventig tot negentig dagen duurt

Acupunctuur bij IUI, IVF en ICSI

Alternatieve geneeswijzen als acupunctuur kunnen reguliere behandelingen goed ondersteunen en aanvullen. Het wordt daarom steeds vaker ‘aanvullende’ of ‘complementaire’ geneeswijzen genoemd, in plaats van ‘alternatieve’. Een goed voorbeeld is de begeleiding van stellen bij vruchtbaarheidsbehandelingen als IUI, IVF en ICSI.

Acupunctuur ondersteunt deze behandelingen en helpt om de bijwerkingen van medicatie te verminderen. Precies afgestemd op de fase van de behandeling en op de conditie van de vrouw op dat moment. Voor een punctie richt de acupuncturist zich vooral op vermindering van pijn en stress en bij een terugplaatsing staan rust in de baarmoeder en het verminderen van baarmoedercontracties centraal. Zo is de kans het grootst dat de poging slaagt en dat je je tijdens het behandeltraject zo goed mogelijk voelt. Ook tussen twee pogingen door kan acupunctuur je lichaam helpen tot rust te komen en de hormoonbalans, die door de behandeling is beïnvloed, te herstellen. De kans dat een volgende poging lukt is dan groter.

Behandeling met acupunctuur bij pogingen om zwanger te worden richt zich op een aantal punten:

  • reguleren van de cyclus
  • stimulatie van de bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder
  • verdikking van het baarmoederslijmvlies (cervix slijm)
  • verbeteren van de kwaliteit van de eicel
  • stress reduceren en ontspannen
  • versterken van het immuunsysteem
  • verminderen van de baarmoedercontracties als er via bijvoorbeeld IVF een bevrucht eitje wordt teruggeplaatst

Acupunctuur behandeling

Bij de eerste consult , krijg je een uitgebreide intake. Er worden verschillende vragen gesteld over je gezondheid, medische geschiedenis en levensstijl en  lichamelijke ongemakken, daarnaast wordt  je tong bekeken en je polsen gevoeld. In de Traditionele Chinese Geneeskunst zijn dit manieren om een diagnose te stellen. Vervolgens wordt er bepaalt welke behandeling het beste bij jou past en hoe vaak je waarschijnlijk terug moet komen. Meestal worden na de intake ook bij de eerste consult ook al wat naaldjes geplaatst. Je ligt daarvoor ongeveer twintig minuten op een behandeltafel (je ondergoed mag je aanhouden).

PS:  de naaldjes worden nooit in of bij je geslachtsdelen geplaatst, ook niet bij vruchtbaarheidsproblemen. Voor veel mensen lijken de plekken waar de naaldjes worden geplaatst heel onlogisch, maar als acupuncturist weet ik precies waar  een meridiaan verloopt, waar  ze moet plaatsen om de energiestroom te verbeteren.

Acupunctuur tijdens de zwangerschap

Acupunctuur  kan in de eerste periode van de zwangerschap ondersteunend werken, bijvoorbeeld bij een gezonde aanleg van de placenta en om de kans op een miskraam te verkleinen. Door inzet van acupunctuur  kan je fysiologische proces van de foetus vorming niet verstoren. Ook tijdens en aan het einde van de zwangerschap kan acupunctuur ondersteuning bidden zo wel voor de betere energie stroom, als t.z.t. stimuleren van een voorspoedige bevalling.

ZWANGERSCHAP, MISKRAAM, INDUCTIE EN HERSTEL NA DE GEBOORTE

Zwangerschap is een bijzondere tijd en het is belangrijk om de baby en moeder in goede gezondheid te houden. Er worden zachte en veilige behandelingen gegeven om ochtendmisselijkheid, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, slecht slapen en vele andere symptomen die tijdens de zwangerschap kunnen optreden, te verlichten.

Miskraam: ondanks dat het een relatief veel voorkomende gebeurtenis is, neemt het niet weg dat het gepaard gaat met emotionele en fysieke pijn. In de Chinese geneeskunde zijn de onderliggende onevenwichtigheden voor onvruchtbaarheid en miskraam vergelijkbaar en worden ze op een vergelijkbare manier behandeld. Het is belangrijk om een ​​regelmatige, gezonde menstruatiecyclus aan te moedigen en om te gaan met de emoties van verlies, verdriet en angst.

Voorbereiding in de late zwangerschap voor de komst van je kleine baby is ook een zeer belangrijke stap in de reis om moeder te worden. Vooral als je voor het eerst moeder bent, of een vervelende ervaring hebt gehad bij een eerdere bevalling; angst en nervositeit kunnen de dominante emoties zijn die worden gevoeld, in plaats van opwinding en vreugde naarmate de tijd dichterbij komt om eindelijk je kleine baby te ontmoeten. Een veilige en effectieve reeks wekelijkse behandelingen vanaf 37 weken wordt aanbevolen om enkele van de normale kleine ongemakken van de zwangerschap te behandelen, zoals brandend maagzuur, rugpijn, vermoeidheid, slapeloosheid en om eventuele stress en angsten te verlichten. Door deze wekelijkse behandelingen wordt het lichaam voorbereid op de bevalling ; waardoor een soepele overgang door de stadia van natuurlijke arbeid en geboorte mogelijk wordt.

Vaak willen baby’s niet verschijnen wanneer de westerse geneeskunde dat van hen verwacht, en met de dreiging van een inductie kan dit vaak onnodige angst veroorzaken voor een aanstaande moeder. Met zachte en kalmerende acupunctuurprotocollen kan de vlotte stroom van qi tot stand worden gebracht om een ​​ononderbroken en gelukkige geboorte-ervaring te stimuleren.

Zodra een baby is geboren, wordt herstel na de geboorte in onze moderne wereld vaak genegeerd, maar in de Chinese geneeskunde wordt het in de eerste maanden als normaal beschouwd dat het gezin voor de moeder zorgt en haar verantwoordelijkheden overneemt of koken en schoonmaken terwijl zij voor de moeder zorgt. haar pasgeboren baby. Deze vroege dagen na de geboorte zijn zo belangrijk; door de energie van een moeder weer op te bouwen met zachte, voedende en versterkende acupunctuurbehandelingen zal het een goed en gestaag herstel bevorderen, de babyblues weghouden en daardoor bijdragen aan een sterke moeder- en babybinding.

Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), endometriose en adenomyose zijn veelvoorkomende en pijnlijke gynaecologische aandoeningen die naar schatting één op de tien vrouwen treffen en vaak een verkeerde diagnose kunnen stellen. Door regelmatige behandelingen om pijn te beheersen en menstruatiecycli te reguleren, kan verlichting worden gevonden voor deze vaak slopende en levensbeperkende aandoeningen, en de kans op conceptie verbeteren en de herhaling van de ziekte vertragen.

PCOS EN ENDOMETRIOSE
MENOPAUZE

Met de nadering van de menopauze gaat het vaak gepaard met onaangename en soms invaliderende symptomen van mistig denken, opvliegers, gewichtstoename en prikkelbaarheid, om er maar een paar te noemen. Deze symptomen kunnen dagelijks verzwakkend of licht irriterend zijn, evenals een ongewenst teken van overgang van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid en waargenomen ouderdom. Met acupunctuurondersteuning kunnen zowel de fysieke als emotionele symptomen worden aangepakt en verlicht, waardoor vrouwen vertrouwen en een hervonden energie krijgen om hun volgende hoofdstuk van het leven te omarmen.

Boek direct een behandeling naar keuze

De personen die naar Helios-Medica komen, zijn niet onze klanten, maar onze gasten. We leven en houden van ons werk en van wat we doen, dat zich richt op de persoon en zijn / haar behoeften. Als ervaren natuurgeneeskundigen staan wij voor moderne alternatieve geneeskunde en innovatieve methoden die worden geleid door de nieuwste wetenschappelijke bevindingen.

Helios-Vrouwengeneeskunde is centraal gevestigd op twee locaties in Maartensdijk (De Bilt) en Boomstede 638 in Maarssen. Binnen het domein van de acupunctuur zijn er verschillende specialisaties zoals AcuVision oogbehandelingen, Klassieke acupunctuur, Shiatsu therapie , natuurgeneeskunde, vrouwengeneeskunde en professionele manuele-energetische behandelingen.

nl_NLDutch